1. nestleder Ingerid Straume

I UDs nylig utgitte artikkelsamling om finansiell åpenhet bidrar nestleder Ingerid S. Straume og styremedlem Petter Håndlykken med en artikkel om finansskatt. Les den her.

Nye skatter er sjelden populære. Finansskatt derimot ser ut til å være verdens mest populære skatt. Tusenvis av sivilsamfunnsorganisasjoner, millioner av aktivister, stadig flere regjeringer og økonomer, og et stort flertall av befolkninga i EU viser en ny meningsmåling, støtter denne skatten som også kalles Robin Hood-skatt.

Søndag kunngjorde president Sarkozy at Frankrike vil innføre en 0,1% skatt på alle finansielle transaksjoner. Dette er gode nyheter for oss som har jobbet for denne skatten i mange år, nå må Norge følge på.

Artikkelen, «The Financial Transactions Tax: A Popular Source for Innovative Financing», gir en god innføring i hvordan skatt på finanstransaksjoner i tillegg til å gi inntekter til globale fellesgoder også bidrar til bedre regulering av finanssektoren og mer rettferdig fordeling av skattebyrdene. Her kan du lese mer om hva finansskatt er, historien bak forslaget og den siste utviklingen, med både argumenter for, og svar på argumentene mot.
Denne artikkelen er et bidrag for å øke kunnskapen om finasskatt blant våre folkevalgte og aktivister, med mål om at Norge ser mot Frankrike.

Artikkelen «The Financial Transactions Tax: A Popular Source for Innovative Financing» finner du her.

Hele rapporten «Finansiell åpenhet: Grep for å styrke demokrati og rettferdig fordeling» finner du her.