«Forhandlingene har, mener jeg, i praksis havarert – selv om ingen vil innrømme det»

OPPDATERT MANDAG: «Frankrike krever stans av TTIP-forhandlingene», skriver Frankrikes handelsminister på Twitter.

Uttalelsen kommer ikke fra Attac. Den kommer ikke fra våre søstre i Tyskland, Frankrike, Østerrike, Storbritannia eller Spania. Den kommer fra Sigmar Gabriel. Tysklands økonomi- og energiminister og visekansler, formannen i det tyske sosialdemokratiske partiet.

«EU og USA har større uenigheter med sine egne borgere enn mellom hverandre», sa Attac-leder Petter Slaatrem Titland til RT TV i mai, da nye epostlekkasjer viste dårlig stemning mellom EU og USA.

«Dette er nådestøtet», sa Attac til Dagbladet den gang.

– Nå har uroen vi har visst om lenge, kommet til den politiske overflaten. TTIP-avtalen er død. Nå står TISA-avtalen for tur, sier Titland om uttalelsene til Gabriel.

Vil du vite mer om TTIP? Se Tori Loven Kirkebø fra Attac fortelle om TTIP på NRK Urix her.

Attac venter på hvordan beskjeden fra Tyskland blir tatt imot. Foreløpig er dette en uttalelse fra én politiker, og vi vet ikke hva slags vurderinger som ligger til grunn for Gabriels uttalelse. Har de mistet tålmodigheten? Skal de presse USA til gå med på EU-krav de enda ikke har godtatt? Vil Tyskland vise at TTIP-avtalen står på spill, før de til slutt klarer å bli enige?

I anledning avslutning av «TTIP-avtalen mellom Canada og USA», CETA, er det planlagt store demonstrasjoner i sentral-Europa i september. Gabriels utspill kan også være en måte å berolige de hundretusenvis som er ventet å være med på markeringen.

Da vi startet opplysningsarbeidet om TTIP i 2014, var det mange som mente at dette var umulig å stoppe. Et enormt internasjonalt nettverk har vist det motsatte.

Mens motstanden mot TTIP har vokst og fått store konsekvenser, har TISA-avtalen foreløpig gått under radaren. Det er ikke like stor oppmerksomhet om TISA som TTIP, og de famøse «Really Good Friends of Services» (TISA-landene) har fått mer arbeidsro enn EU og USA i TTIP-avtalen.

Men ikke i Norge. I Norge har TISA-motstanden og –kunnskapen vokst kontinuerlig. Et av de siste høydepunktene kom i 1. mai-toget i år, hvor TISA-protesten var en av de største delene i toget. «Folkeaksjonen mot TISA» hadde trykt opp hundrevis av håndplakater, men det gikk tomt. Et sted mellom 500 og 1000 mennesker gikk i denne bolken.

Se video fra 1. mai her.

Folkeaksjonen mot TISA skriver oppmerksomheten om TISA i Norge er en del av motstanden i EU og USA. I Berlin var 250 000 mennesker med i protestene mot TTIP i fjor høst.

Se video fra demonstrasjonen 10. oktober foran Stortinget her.

Det blir en viktig høst for alle som vil ha rettferdige handelsavtaler som setter mennesker foran profitt, miljø og store selskaper. TTIP-avtalen kan falle, og da endrer bildet seg. Attac i Norge jobber for å få det store internasjonale momentumet bak TTIP-motstanden over på det laget som skal legge TISA-avtalen like død. Fra USA til EU denne gangen: First we take Manhattan, then we take Berlin. Først TTIP, så TISA.

TTIP right now

Petter Slaatrem Titland