Attac Norge nyhetsbrev februar 2015
Om Attac     Kalender     Medlemskap     Kontakt
Plakat fra TISA-demonstrasjon 11. oktober: Politikere: På tide å våkne opp
TISA
Politikerne begynner å våkne
11. oktober i fjor demonstrerte Attac sammen med blant annet Fagforbundet og Fellesforbundet mot TISA. Hovedbudskapet var at politikerne måtte begynne å snakke om TISA og konsekvensene denne avtalen får. TISA-forhandlingene ble vedtatt igangsatt av Stortinget som to avsnitt i statsbudsjettet, altså helt uten debatt. Nå begynner derimot flere politikere å våkne, og både SV, Rødt og Senterpartiet har markert seg tydelig mot avtalen. I Arbeiderpartiet er man derimot ganske entusiastiske, til tross fra massiv motstand fra fagbevegelsen. I Nationen i dag avviser Arbeiderpartiets talsmann i saken, Svein Roald Hansen, alle problemer knyttet til "stillstand"- og "skralle"-klausulene som vil låse norske myndigheter til privatisering, noe som overrasker Fagforbundets leder Mette Nord.
Les hos Nationen
Politikere ut mot TISA

Liv Signe Navarsete

TISA-avtala og Noregs sjølvstende

Senterparti-politiker Liv Signe Navarsete skriver i denne kronikken om problemene med TISA og regjeringens svar. Navarsete har også spurt om TISA i Stortingets spørretime, og er slik med å tvinge fram mer åpenhet om avtalen.

Les mer

Bjørnar Moxnes

Noe skjer bak ryggen din

Bjørnar Moxness og Stian Bragtvedt i Rødt mener alle som bryr seg om offentlige tjenester bør frykte TISA i denne kronikken i Dagbladet.

Les mer

Oddny Irene Miljeteig

Ikkje PISA, men TISA – like gale er det!

Påtroppende SV-nestleder Oddny Irene Miljeteig skriver i Bergensavisen blant annet om hvordan målet med TISA er å undergrave alliansen av utviklingsland som ikke ønsker en videre liberalisering av tjenestehandelen i WTO.

Les mer
 
 
Markering for Hellas
Europa
Det greske dramaet ruller videre
15. februar var det massive demonstrasjoner over hele Europa for Hellas sin rett til å selv velge sin politikk, mot den katastrofale innstrammingspolitikken Hellas og resten av Europa blir påtvunget. Rundt 130 møtte opp foran Stortinget, blant dem mange grekere bosatt i Norge. Attac stod sammen med LO i Oslo og Norges Sosiale Forum for den norske markeringen. Til tross for stadig flere stemmer som advarer mot Tysklands spor i gjeldspolitikken, også etterhvert i Tyskland, har Hellas foreløpig ikke oppnådd så mye i forhandlingene. Attac-leder Petter Slaatrem Titland følger situasjonen tett, og du kan lese oppdaterte analyser på vår samleside om Hellas.
Les mer om Hellas

Voksende fattigdom i EU

Europa
Voksende fattigdom,

Hjelpeorganisasjonen Caritas, et av verdens største humanitære nettverk, har laget en ny rapport som viser at nesten 1 av 4 EU-borgere, 123 millioner mennesker, lever i fattigdom og at fattigdommen er økende. Caritas mener innstrammingene i sosiale hjelpetiltakene i kriserammede land er hovedårsaken til den økende fattigdommen. De er sterkt uenig i det utbredte budskapet om at "krisen nå er over", men mener at den økonomiske krisen nå er en sosial og politisk krise.

Les mer her

Flickr/Duncan Hill. Some rights reserved.

Europa
mens redningspakkene reddet bankene

Mens Caritas er tydelige på hvem innstrammingspolitikken rammer, så viser Christina Laskaridis, forsker hos Corporate Watch, hvem som er dens vinnere. I en lengre gjennomgang av redningspakkene til de kriserammede landene påviser hun klart og tydelig at Troikaens rolle er å redde bankene. Hun siterer blant annet en fremstående økonomirådgiver for den tyske regjeringen som åpent innrømmer: "[the bailouts] are first and foremost not about the problem countries, but about our own banks, which hold high amounts of credit there".

Les mer her
 
 
Organisasjon
Bli med på landsseminar

Vil du lære mer om TISA og TTIP? Diskutere hva vi kan gjøre med global ulikhet? Høre om hvordan fagforeninger og sosiale bevegelser som Attac kan jobbe sammen om handelspolitikk? På Attacs landsseminar denne helga kommer blant annet forfatter Christian Anton Smedshaug, Maddam-blogger Malin Lenita Vik og Fagforbundets Roger Haga Heimli. Landsseminaret er gratis og åpent for alle. Det arrangeres i etterkant av landsmøtet. Du kan også bli med, det er ikke for seint å melde deg på.

Se programmet og meld deg på

Christian Anton Smedshaug er en engasjert foredragsholder
 
 
Organisasjon
Klart for landsmøte

Attac er en demokratisk medlemsorganisasjon med landsmøtet som høyeste organ. Denne helga skal Attac velge nytt styre og bestemme politikken framover. I tillegg har styret i forkant hatt en omfattende prosess for å revidere vedtektene slik at de nå i større grad vil speile dagens organisasjon, snarere enn den organisasjonen vi var for ti år siden. De nye vedtektene vil gjøre det lettere å starte lokallag, og åpne opp for at flere medlemmer kan delta aktivt i organisasjonen. Vedtektsendringer krever 2/3 flertall, så styret og vedtektskomiteen håper landsmøtet vil tilslutte seg endringene.

Les mer

 
 
Du har mottat denne eposten fordi du er meldt på Attac Norges nyhetsbrev. Du kan melde deg av når du vil ved å sende en mail til nyhetsbrev-leave@attac.no. For andre henvendelser bruk attac@attac.no
RSS Feed Twitter Facebook
ATTAC %
Kolstadgata 1, 0562 Oslo
attac@attac.no