Hjem » Solidaritetsbarometeret – Stortingsvalg 2013 » Spørsmål 4: Krise i Europa

Spørsmål 4: Krise i Europa

Solidaritetsbarometeret - Stortingsvalget 2013

Spørsmål 4: Krise i Europa

Norske utlån til Europa, både gjennom Oljefondet, IMF og andre lån, skal ikke kunne brukes som pressmiddel for krav om innstrammingspolitikk og privatisering av offentlige tjenester og infrastruktur.

RødtSVArbeiderpartietMiljøpartiet De GrønneSenterpartietKrFVenstreHøyreFrp
[pl_label type=»warning»] Enig[/pl_label][pl_label type=»warning»] Enig[/pl_label][pl_modal title=»Arbeiderpartiets svar» type=»label» colortype=»important» label=» Uenig*»]Arbeiderpartiet viser til at innstrammingspolitikken i Europa har bidratt til å forverre situasjonen for mange. Det vil imidlertid være vanskelig å stille spesifikke krav til utlån som gjøres fra Norge til europeiske institusjoner som videreformidler lån. Kriselån som Norge har gitt til Europa skal betales tilbake.
[/pl_modal]
[pl_label type=»warning»] Enig[/pl_label][pl_modal title=»Senterpartiets svar» type=»label» colortype=»warning» label=» Enig*»]Når det gjelder IMF og lån gjennom internasjonale kanaler, må det utvikles felles regelverk.
[/pl_modal]
[pl_label type=»warning»] Enig[/pl_label][pl_modal title=»Venstres svar» type=»label» colortype=»info» label=» Uenig*»]På generelt grunnlag mener Venstre at det i utgangspunktet ikke skal stilles «politiske krav» til utlån, men på den annen side må det være en form for sikkerhet som gjør at Norge er rimelig sikker på å få tilbakebetalt lånet. Spørsmålsstillingen blir derfor altfor kategorisk.[/pl_modal][pl_label type=»important»] Uenig[/pl_label][pl_label type=»important»] Uenig[/pl_label]

*Noen av partiene har gitt utfyllende svar. Klikk på svaret for å lese disse. Blå svar er gitt med noen forbehold.

Hva mener Attac:

Attac Norges rapport: På en den andre siden av finanskrisen - Norge som kreditorI det offentlige ordskiftet her hjemme blir det gjerne hevdet at vi står på utsiden av krisen, men Norge var en stor investor i mange av de systembærende bankene før krisen, og vi fortsetter å tjene gode penger på krisepolitikken i Europa i dag.

Norge har en viktig rolle og ansvar som investor og kreditor i de kriserammede landene. Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) har investert tungt i statsgjeld og er inne i EUs krisefond, og Norge er en betydelig bidragsyter til det internasjonale pengefondet, IMF. Pengefondet, sammen med den europeiske sentralbanken og EU-kommisjonen, utgjør den såkalte ”Troikaen”, som har stått i spissen for kravene om innstrammingspolitikk i de gjeldstyngede landene.

I denne kronikken fra februar viser vi Norges rolle i krisa og gjeldskrisas årsaker. Vil du gå i dybden kan du lese hele rapporten som kronikken bygger på.

[pl_buttongroup]

Spørsmål 1
2
3
4
5
6
7
8
9

[/pl_buttongroup]