”Regjeringen vil legge til grunn at WTO-avtaleverket ikke må ta fra fattige land styringsrett og virkemidler som har vært viktige for å utvikle vårt eget samfunn til et velferdssamfunn.”
– Soria Moria regjeringserklæringene 2005-2013
Forsker Helge Ryggvik, som tidligere har skrevet boken «Til siste dråpe» har på oppdrag fra Attac, Latin-Amerikagruppene og Handelskampanjen skrevet rapporten «Norske energierfaringer». Denne rapporten tar for seg hvorfor og hvordan Norge ikke havnet i den såkalte «ressursfella», men utnyttet sine naturressurser til fordel for hele befolkningen.
Rapporten er laget spesielt med tanke på myndigheter og sivilsamfunn i det globale Sør som møter norske oljeinteresser, der de norske aktørene ikke vektlegger andre lands muligheter for en tilsvarende utvikling vi har hatt.
Rapporten er tilgjengelig på flere språk:
Norsk: Norske oljeerfaringer
Engelsk: The Norwegian Oil Experience
Fransk: Pétrole – l’expérience norvégienne
Spansk: La experiencia petrolera de Noruega
Portugisisk: ikke klar ennå
Bakgrunn
I mange land i sør fremstår Norges oljepolitikk som et sjelden eksempel på at det går an å kombinere utvinning og forvaltning av store råvareforekomster med det å fremme en sosial utvikling som tjener hele landets befolkning. Men hva kjennetegner egentlig den norske olje- og energierfaringen? I hvilken grad dreier det seg om helt spesielle, gunstige historiske betingelser? Finnes det universelle lærdommer om hvordan Norge har brukt og skapt et politisk handlingsrom, som land i sør kan lære av? Er det element i denne politikken som kan være viktige for folk i sør å vite om, i møte med de mange aktører innen blant annet de norske energisektorer, i møte med politiske krav gjennom handelsforhandlinger, lånebetingelser og gjeldsslette?
Rapporten fokuserer på olje- og energipolitiske virkemidler, nasjonalt eierskap til ressurser, og den sosiale kampen og trepartssamarbeidet i Norge, men kan også være nyttig innen andre områder for ressursforvaltning og energiproduksjon. Ikke minst er det relevant i lys av at matkrisen, klima- og energikrisen kan føre med seg en global konkurranse om ressurser som kan bidra til energiproduksjon.
Illustrasjonsfoto tatt av Poggis/flickr.com, brukt under Creative Commons lisens BY-SA-NC.