PageLines- tilnettsida.jpg

LAST NED PROGRAMMET HER. Her finner du info både om tidspunkt, og om hvordan de ulike delene av programmet er lagt opp.

Politiske ledere kutter velferd, fordi gjelden vokser. Elementære menneskerettigheter blir angrepet. Ideene som har lagt grunnlaget for dette er ikke lenger «nye løsninger» basert på ønske om «større frihet». De er heller ikke «nødvendige». Fasaden begynner å sprekke. Grunnen til det er de sosiale bevegelsene, som bak fasaden bygger opp andre alternativer – fra Brasil til Bangladesh til Tunisia, til de kriselandene i Europa.

Attac-nettverket

Attac Norge drar til Paris mandag 18. august, og du kan være med – selv om du aldri har vært medlem i Attac. Vi skal på det Europeiske sommeruniversitetet for sosiale bevegelser, arrangert av det europeiske Attac-nettverket. Vi satser på å mobilisere 20-30 personer, klare til å bli med på en uke med diskusjoner, seminarer, workshops, aksjoner, konserter og fest. Sommeruniversitetet finner sted på Diderot-universitetet midt i Paris – ja, rett ved Seinens bredder.

Da Attac ble stiftet i Frankrike i 1998 ble organisasjonen startet med en internasjonal plattform. Derfor spredte Attac seg i rekordfart til land over hele verden. I dag er Attac aktive i om lag 40 land. Mest konsentrert i Europa, men også med en rekke lag i Nord- og Vestafrika. Samtidig blir det startet opp nye lag, hvert år.

Alternativene blir formet gjennom grundig arbeid, kunnskapsdeling og diskusjoner. Derfor er det viktig for Attac-nettverket å møtes ansikt til ansikt.

Politikken

Dersom du føler at du ikke vet nok om den politikken som skal diskuteres, er Sommeruniversitetet en utmerket måte å bli kjent med temaene på. Sommeruniversitetet har tre hovedspor:

  • EU: Hvordan vil et sosialt, demokratisk og økologisk Europa se ut?

Her møtes Attac-lag fra de landene som har kommet godt ut av krisa, og land som har stor innflytelse i EU: Attac Tyskland for eksempel. Norge tjener også gode penger på å låne til de kriserammede landene. Men på Sommeruniversitetet deles vi ikke inn etter nasjonalstater, men våre felles interesser: Mennesker og miljø foran profitt!

  • It’s not just the economy stupid: Hvordan kjøle ned planeten og bygge et godt liv for alle

Bill Clintons berømte slagord fra valgkamp på 90-tallet, «It’s the economy stupid», er en gimmick som skal minne oss på økonomiens overordnede betydning. Men på dette møtet skal vi utfordre denne tanken. Den såkalte «grønne økonomien» skal diskuteres. Hvis vi setter en pris på alle naturressurser – kommer det til å redde oss? Endringer i konsum og produksjon skal også diskuteres.

  • Er dette slutten på verden som vi kjenner det – og burde vi slå oss til ro med det?

Den hemmelige investerings- og frihandelsavtalen mellom EU og USA (TTIP) er en trussel mot demokratiet. Les mer om den på Attacs sine sider, ttip.no. I Paris skal både motstanden og alternativene til TTIP samles. EUs rolle som stormakt skal også diskuteres. Det kommer aktivister fra Ukraina – et av høydepunktene på årets Sommeruniversitet!

[pl_alertbox type=»info»]

Praktisk info

Høres dette spennende ut? Ja, bli med, da vel. Mange av de norske som reiser har allerede bestilt flybillett, og reiser fra Oslo Gardermoen mandag 18. august kl. 17.25.  Vi møtes i Paris denne kvelden, sammen med våre nordiske venner fra Attac Sverige, Danmark, Finland og Island. Du må kjøpe billetter selv.

Attac Norge innvilger reisestøtte til 10 personer, som får støtte med 1000 kroner hver. Attac Norge prioriterer studenter, arbeidsløse og lavtlønnede. Reisestøtten vil bli utbetalt i etterkant – så ta vare på nyttige kvitteringer.

Attac Trondheim finansierer turen for alle sine aktivister. Er du fra Trondheim, ikke nøl med å kontakte Tord Håkon Sundet: tord_hs@hotmail.com

Attac Norge har booket to sovesaler med plass til åtte personer i hver sovesal, og to rom plass til tre på hostellet Cisp Kellermann. Rom med åtte senger koster 115€ (934 kr) og rom med tre senger koster 160€ (1 230 kr) for de fem nettene Sommeruniversitetet varer (fra tirsdag 19. august  t.o.m. søndag 24. august). Frokost er inkludert. Hvis du ønsker å bo på Cisp Kellermann må du gi beskjed til oss innen torsdag 3. juli på attac@attac.no.

NB! Hvis du skal bo på hostellet uten om disse datoene må du booke direkte på hostellets nettside

Dersom du ønsker å bo et annet sted må du bestille selv. Du kan også sove gratis på gymsalen Gym Dulcie September, 15 minutters gange fra Sommeruniversitetet. Da må du selv gi beskjed til arrangørene når du registrerer deg som ESU deltaker.

Husk at alle må selv registre seg som deltaker
Normal pris: 40 Euro (325 kr). Rabattert pris for studenter, arbeidsledige og andre med lav eller ustabil inntekt: 20 Euro (162 kr). Solidaritetspris: 60 Euro (487 kr) eller mer dersom du ønsker å støtte en god sak.

Alle spørsmål kan sendes til attac@attac.no. Ikke nøl![/pl_alertbox]