Attacs store internasjonale nettverk ble akkurat enda større. Vi dro til Storbritannia for å besøke vår nye samarbeidspartner.

Da Attac var på sommeruniversitetet i Paris, ble vi kjent med en ny aktivistorganisasjon som jobber for økonomisk rettferdighet. Nå har de akkurat koblet seg på det internasjonale Attac-nettverket. Global Justice Now er en organisasjon med over 10.000 medlemmer og støttespillere, med lokallag i England, Wales og Skottland.

«Vi føler oss litt isolerte med våre ting her på øya vår», sa et av medlemmene som deltok på årsmøtet i helgen. «Så vi gleder oss til å få en kobling andre siden av vanngapet», sa han, og snakket både om det europeiske kontinentet og naboene i nord.

Rundt 80 medlemmer og ansatte har samlet seg i Nottingham for årsmøtet til Global Justice Now. En av de viktigste sakene på samlingen er navnebytte for organisasjonen. De forlater navnet de valgte da de ble stiftet på 1970-tallet, World Development Movement, og stemmer gjennom et «mindre stigmatiserende og mer talende navn», ifølge talsmann og leder Nick Dearden.

09 2014 Bilde WDM-sak1B

09 2014 Bilde WDM-sak1C

09 2014 Bilde WDM-sak1

Én av kampsakene for Global Justice Now det siste året, har vært å skape trøbbel for frihandelsavtalen mellom EU og USA, TTIP. Før avreise til Nottingham og møte med aktivistene i Global Justice Now, er det selvsagt tid til en markering mot TTIP og for å bevare det offentlige helsetilbudet i Storbritannia utenfor handelsdepartementet i London. En kontinuerlig flom av slike markeringer har gjort at bevegelsen har vunnet historiefortellingen om TTIP, mener Dearden. Denne er arrangert av Occupy London. Han får ordet i demonstrasjonen:

«Du kan lese i Financial Times om finansfolk som lurer på «hvordan tapte vi fortellingen om TTIP?», «Hvorfor klarte vi ikke å gjøre TTIP til en fortelling om flere arbeidsplasser?»»

Én av grunnene til at tunge næringslivsinteresser har tapt fortellingen om TTIP, er fordi TTIP nettopp ikke skaper arbeidsplasser og økonomisk vekst. Men den viktigste grunnen er mobiliseringen som har skjedd på grasrotsnivå, blant aktivister fra en store bredde av grupper, initiativ, organisasjoner og fagbevegelse.

I Storbritannia har de opplevd det samme som i Norge: Fra å være en obskøn forkortelse har TTIP i løpet av et snaut halvår blitt noe som det snakkes om i mange ulike miljøer, og en handelsavtale som er øverst på den politiske dagsorden. Her i Norge vil Attac sørge for at det også blir blest om avtalen om handel med tjenester (TISA), som er et angrep på offentlig sektor i Norge og i alle land som blir dratt med i avtalen. TISA vil også gjøre det ulovlig å drive demokratiet videre gjennom å lage nye offentlige tjenester og regulere mektige aktører som finansnæringen.

Global Justice Now har helt klart en gruppe veldig erfarne aktivster på laget sitt. Én time før årssamlingen starter, er folk arbeidsløse – det er bare å vente på deltagerne.

Dagen starter med temaet «How to challenge the powerful». I panelet sitter Lisa Nandy og Richard Solly fra London Mining Network, sammen med Attac Norge, som snakket om historien til Attac i Europa. Richard Solly snakker om solidaritetsarbeidet som blir gjort i Colombia for å stoppe britiske energiselskaper i å herje fritt. Lisa Nandy snakket lenge om hvor avhengig progressive politikere er av sterke sosiale bevegelser for å få til den forandringen som også de ønsker – men individuelle politikere klarer ikke å få det til alene.

Hun fikk oppmerksomhet for en radikal tale om frihetsbegrepet forrige uke. Les hele innlegget hos New Statesman her. Hos Global Justice Now dro hun opp en av de viktigste linjene i kampen for en annen verden:

«Jeg kan ikke fordra begrepet sosial mobilitet. Når Nick Clegg når han snakker om sosial mobilitet, snakker han om at noen få skal ta steget opp sammen med eliten og skumme fløten. Jeg vil ha sosial rettferdighet», sa hun. Skillet mellom fordeler for noen og et rettferdig samfunn går til kjernen av kampen Global Justice Now og Attac er en del av. I løpet av de siste årene har ulikhet reist seg på toppen av den globale politiske agendaen. Det er ingen selvfølge. Vi ser fram til å koble sterkere bånd til situasjonen i Storbritannia, og arbeidet Global Justice Now gjør med sine samarbeidspartnere i hele verden.

09 2014 Bilde WDM-sak4

09 2014 Bilde WDM-sak3

09 2014 Bilde WDM-sak2

Petter Slaatrem Titland