Vil du vite bakgrunnen for forhandlingene mellom EU og Hellas? Se en oppsummering her. En kronikk om Hellas finner du her.

En rekke dokumenter fra de siste dagers møter mellom EU og Hellas og nå lekket. Dokumentet stammer fra Hellas’ finansminister Yanis Varoufakis, og inneholder både hans framlegg for EUs finansministre den 11. februar, den 16. februar, samt to versjoner av tilbudet fra EU (side 27).

Dokumentet kan lastes ned fra nettsiden til et gresk nyhetsbyrå.

Det oppsiktsvekkende med dette dokumentet er de to versjonene fra EU-hold. Dokumentet på side 27 er et dokument finansminister Varoufakis fortalte at han ble presentert i forkant selve møtet, og var klar til å signere. Dette utkastet kom fra EU-kommissær Pierre Moscovici, og åpnet opp for at Hellas kunne få et overgangslån, slik de krevde. Særlig at dokumentet stadfester at selve lånet kan forlenges, uten å spesifisere innstrammingsbetingelsene, var avgjørende for at Hellas var positive til denne versjonen av EUs forslag:

The above forms a basis for an extension of the current loan agreement, which could take the form of a [four-month] intermediate programme, as a transitional stage to a new contract for growth for Greece, that will be deliberated and concluded during this period.

EU svarte først at dette dokumentet aldri har eksistert. Journalister har i løpet av det siste døgnet konkludert med at dokumentet kommer fra EU-kommissær Moscovici.

Lekkasjen kom via den anerkjente britiske Channel 4-journalisten Paul Mason. Det endelige utkastet som Hellas finansminister ble presentert på møtet med EUs finansministere finnes på side 28. Mason mener at forslaget fra EU ble forandret særlig etter press fra Tyskland og Spania.

Han fortalte om lekkasjen på gresk TV:

 

Les en oppsummering av lekkasjen av her.

 

Petter Slaatrem Titland