Nei til uetisk oljefond-demonstrasjon 17 april 2015 - Foto fra Facebook-siden til arrangementet

17. april arrangerte initativet Nei til uetisk oljefond demonstrasjon foran Stortinget. Attac holdt denne appellen:

Hei!
Jeg heter Marie Sørhaug og sitter i arbeidsutvalget til Attac. Takk for at vi ble invitert hit i dag og ikke minst takk til arrangørene som setter søkelys på en viktig sak!

Jeg skal sette fokus på en annen problematisk praksis i Oljefondet, nemlig investeringer i skatteparadis.

Hva er et skatteparadis?
Jo, en stat hvor selskaper kan skjule penger og betale lite, eventuelt ingenting i skatt.
Hvem er det som gjemmer penger der? Jo, forretningsmenn, multinasjonale selskaper, diktatorer, mafia og andre som har ting de vil skjule.
Skatteparadis er litt som verdensøkonomiens sorte hull, der skatteunndragelser, kriminalitet og korrupsjon har fritt spillerom. Det er 70 skatteparadis rundt om i verden. Og skatteparadisene brukes. På De britiske jomfruøyene er det 28.000 innbyggere og over 800.000 registrerte selskaper. Altså, sjøl om du er driftig gründer så er du ikke SÅ driftig!

Utviklingsland går glipp av store skatteinntekter, ved at elitene bygger opp store formuer i utlandet og vestlige selskap gjemmer bort profitt uten å betale skatt. Penger som forsvinner via skatteparadis fra utviklingsland overstiger langt over det utviklingsland får i bistand. Det er skitne penger, som ikke høre hjemme i skatteparadiser, men heller til dem som rettmessig har krav på dem.

145 milliarder kroner av vårt oljefond er låst vekk fra innsyn i skatteparadiser, i følge Dagens Næringsliv. Norge kan bruke oljefondet til å påvirke verden. Skal vi bruke det til det verre eller bedre?

Nylig stemte representantskapet, som skal være vaktbikkje, i Norges Bank nemlig ned et forslag om å stoppe bankens bruk av skatteparadiser. Kun forslagsstiller selv stemte for. Samtidig som flere land i Europa i disse dager forsøker å bekjempe bruken av skatteparadisene. Representantskapet i Norges Bank støtter altså en av vår tids største trusler mot samfunnet og demokratiet. Og uten at norske politikere reagerer…

Derfor kreve Attac:

  • For det første at Oljefondet avvikle egne selskaper i skatteparadis
  • Oljefondet har opprettet tre datterselskap i Luxembourg av ”skattemessige årsaker”. Det å avvikle dem vil jeg si er et bra sted å starte.

  • Og for det andre kreve vi i Attac:
  • At oljefondet ikke investerer i skatteparadis. Blant anna ved bedre etiske retningslinjer som skal sikre at pengene ikke finner veien til selskap som for eksempel produserer våpen eller har dårlige arbeidsforhold. Skatteunndragelse har også negative konsekvenser både for fattige og rike land og må derfor inn som krav. Oljefondet skal ikke investere i skatteparadis, ikke heller i selskap som har forgreininger til skatteparadis.

    Dem her to tiltakene er viktige og kan vedtas i dag, og en del av å avvikle skatteparadisene sin skadelig praksis. Men problemet er jo ikke løst med Oljefondet, så vi må jo avvikle skatteparadis helt. Sånn kan vi styrke demokratiet, sett folk foran penger og etikk foran profitt.
    Takk for meg!