TTIP-avtalen er så kontroversiell at politikere både i EU og USA får problemer når de skal forankre avtalen gjennom demokratiske kanaler. På torsdag avblåste EU-parlamentet en debatt i sine egne folkevalgtes kanaler – EU-parlamentet.

Utsettingen i EU-parlamentet er bare siste tegnet TTIP-avtalens dårlige rykte. Dette er første gangen folkevalgte kunne stemme over TTIP. Selv om dette ikke skulle være en forpliktende stemmegiving, er det et klart signal om at EU vil få store problemer med å vedta avtalen. «Hvis avtalen ser slik ut, stemmer vi ikke for den» – det var beskjeden under debatten i går.

Særlig det siste året har uroen for TTIP vokst, og forrige uke passerte underskriftsaksjonen mot TTIP 2 millioner mennesker.

Handelskomiteen i EU-parlamentet har laget en rapport om TTIP, som fikk over 900 tilleggskommentarer i behandlingen i komiteen. Hele EU-parlamentet skulle stemme over 100 av disse i går morges. Så ble det hele avlyst, angivelig fordi det var for mange innvendinger i Handelskomiteens rapport.

Avstemmingen ble avlyst fordi TTIP-tilhengerne er redd for å miste kontrollen over avtalen. De tok rett og slett ikke sjansen på å stemme, fordi stemmegivingen hadde vist at TTIP-avtalen er upopulær også i EU-parlamentet. Siden motstanden mot TTIP er så stor, frykter pådriverne at motstand i EU-parlamentet kan være spikeren i kista. Etter den opphetede debatten manglet de altså to stemmer på å stanse utsettingen.

EUs Handelskomissær Cecilia Malmström, som er ansvarlig for TTIP-avtalen i EU, synes den demokratiske innblandingen var morsom:

Ledern for Sosialdemokratenes blokk i EU hadde også en oppsiktsvekkende uttalese etter utsettningen. Det demokratiske gangsynet er ikke vel bevart, kunne Nick Dearden fra Attacs samarbeidspartner Global Justice Now konstantere:

Nå er behandlingen utsatt til september. Den store utfordringen for EU-parlamentarikerne er å motstå press fra TTIP-tilhengerne, være seg EU-politikere, byråkrater eller næringslivsorganisasjoner. Attacs samarbeidspartnere i Europa jobber nå på spreng for å holde trykket mot TTIP oppe.

 

 

Petter Slaatrem Titland