Hopp til innholdet
Hjem » Artikler » Handelspolitikk » Første land vil trekke seg fra TISA

Første land vil trekke seg fra TISA

tisa-minus-uruguaytisa-minus-uruguayUruguay har annonsert at de kommer til å trekke seg fra TISA-forhandlingene «av hensyn til utviklingen i landet». Norge bør følge etter.

  • Hvis norske politikere er like demokratisk innstilte som de uruguayanske, blir det ingen TISA-avtale, sier Petter Slaatrem Titland, leder i Attac.

Forrige helg vedtok regjeringskoalisjonen Frente Amplio (FA) med 117 mot 22 stemmer å trekke seg fra forhandlingene om tjenesteavtalen TISA. Vedtaket ble fattet i koalisjonens øverste organ, før den ble igangsatt av regjeringen, fortalte turistminister Liliam Kechichián på en pressekonferanse i går.

I resolusjonen står det at innholdet i TISA-avtalen ikke er forenelig med det politiske programmet regjeringen har blitt valgt på.

  • Den urugayanske regjeringen trekker seg fordi politikken i TISA-avtalen ikke er politikken de er valgt til å gjennomføre. Vi forventer den samme holdningen fra vårt storting, sier Titland.

I Norge forhandler den blåblå regjeringen fram innholdet i TISA-avtalen, men Stortinget skal til slutt avgjøre om vi skal signere den. Når avtalen er ferdigforhandlet vil det være et enormt press på Norge til å godta avtalen. Det er ikke mulig å påvirke innholdet i avtalen før den presenteres for Stortinget. Før den tid, er innholdet i avtalen hemmeligholdt. Store deler av avtaleteksten er lekket gjennom Wikileaks, slik at det er mulig å forutsi hva den kommer til å inneholde.

Den norske regjeringen er i mindretall på Stortinget, men TISA-avtalen vil avtalefeste Høyre- og Frp-politikk innen privatisering og konkurranseutsetting av tjenester.

  • Den uruguayanske regjeringen ville ikke bli presset til å føre politikk som de ikke hadde flertall for i befolkingen. Akkurat nå ser det ut som regjeringen vil bruke hemmelighold og internasjonale avtaler for å befeste politikken sin, sier Titland.

Det endelige vedtaket skal nå gjennom regjeringsapparatet og blir presentert av i løpet av oktober.

Vedtaket på spansk finner du her
http://www.frenteamplio.org.uy/index.php?Q=articulo&ID=1676

Por lo expuesto  y en atención a nuestra visión sobre el desarrollo integral de la Nación, enmarcado en las definiciones programáticas, declaración constitutiva y Estatutos de nuestro Frente Amplio, planteamos la inconveniencia de seguir participando de las negociaciones del TISA.

 

 

 

De følgende to fanere endrer innholdet under.
Petter Slaatrem Titland

Petter Slaatrem Titland

Petter Slaatrem Titland (f. 1984) var leder i Attac fra 2014 til 2018.
Petter Slaatrem Titland

Siste innlegg fra Petter Slaatrem Titland (se alle)

Stikkord: