Les Attacs bankrapport på http://attac.no/2013/01/23/bankvask-vet-du-hva-banken-din-gjor/
Les Attacs bankrapport på http://attac.no/2013/01/23/bankvask-vet-du-hva-banken-din-gjor/

Finansministeren krevde slutt på #DNBdeLux i 2007. Attac advarte i 2009. Og 2016?

I 2007 ba daværende finansminister Kristin Halvorsen DNB om å avvikle «skatteplanleggingen» til DNB via datterselskapet i Luxembourg. DNB fikk 118 milliarder i billig lån fra staten etter finanskrisen.

– Pengene fra regjeringens bankpakke kan ende opp i skatteparadiser, sa Attac-leder i 2009, Emilie Ekeberg.

– Disse selskapene bruker allerede skatteparadiser for å betale mindre skatt i dag. Hvis de i tillegg nå får skattepenger fra oss, for så å gjemme dem i utlandet, blir det himmelropende urettferdig, sa Ekeberg den gang.

Hva som skjedde etter at pengene ble delt ut, er det ingen som vet.

Har norske redningskroner til bankene gått til skatteparadis? Ble kravet fra finansministeren fulgt opp? Fra regjeringen? Fra DNB?

Skal vi høre på hva konsernsjef i DNB Rune Bjerke sier, ser det ikke helt slik ut:

«Det Kristin Halvorsen den gangen rykket ut mot var vår bruk av begreper på vår hjemmeside. Den ble omgående ryddet opp i. I så måte tok vi finansministerens utspill på det tidspunktet på alvor», sa han til NRK idag.

Vi er godt vant med å stille krav til land som låner penger i krisetider. Vi har stilt knallharde krav til utviklingsland i over 20 år. Nå er det land i sør-Europa som får merke kravene. Krav til banker, derimot virker langt unna. Eller kan det forandre seg nå?

 

Les Attacs undersøkelser av DNB og tre andre store banker her.

Petter Slaatrem Titland