Vallonia sier nei til TTIP-tvillingen CETA

Etter planen skulle handels- og investeringsavtalen mellom EU og USA (CETA – Comprehensive Economic and Trade Agreement) signeres førstkommende torsdag. Forhandlingene har pågått i sju år og har skapt sterke reaksjoner. I september protesterte mellom ti og femten tusen mennesker i Berlins gater.

paul-magnette-ceta
Vallonias regionale leder sier nei til CETA.

 

Kontroversielle investorrettigheter

I helgen ble det kjent at Vallonia sier nei til CETA. «Vi er ikke imot en avtale med Canada, men investordomstolen må ut og offentlige tjenester beskyttes,» sier Vallonias regionale leder, Paul Magnette.

Investordomstolen (ISDS) Magnette viser til gir utenlandske selskaper rett til å saksøke stater for tapt fremtidig profitt som følge av nye reguleringer og lover. Den tilsvarende avtalen mellom EU og USA, TTIP, inneholder også en slik investordomstol. Mange ser EU sin håndtering av CETA som et signal på hvordan TTIP vil bli håndtert når den er ferdigforhandlet.

«Generalprøven til de store handelsavtalene har gått i vasken. Vallonias nei er en stor seier til alle som har demonstrert, spredd informasjon og engasjert seg mot handelsavtaler laget på storselskapenes premisser,» sier Attac-leder Petter S. Titland.

En blandet avtale

Europaparlamentet har fått gjennomslag for at CETA er en blandet avtale som også påvirker EUs politiske områder. Derfor må også hver enkelt medlemsstat godkjenne avtalen. Dette har vært avgjørende for å bremse avtalen. Hadde CETA blitt regnet som en ren økonomisk avtale ville det vært tilstrekkelig at Europaparlamentet godkjente avtalen. Dersom Belgia likevel går med på avtalen blir det opp til Europaparlamentet å si ja eller nei.

Forelpig ikke avlyst

Torsdagens signeringsseremoni er ikke offisielt avlyst. I går tvitret lederen i det Europeiske Rådet Donald Tusk og den canadiske statsministeren Justin Trudeau at de opprettholder avtalen 27. oktober.

«Dette er et stort nederlag for CETA-entusiastene, men vi må være forsiktige med å ta seieren på forskudd. CETA kan fortsatt bli signert denne uken,» legger Titland til.

 

Les også:

Belgias nei til CETA forsinker TISA

EU-parlamentets handelssjef bekrefter: CETA-avtalen er død

Lise Rødland