Det står nu klart att ekonomin kommer att drabbas mycket hårt av pandemin orsakad av Coronaviruset. Inte minst transport, nöjen och hotellnäringar får en drastiskt minskad efterfrågan på sina produkter. Det är ju inte lätt att tjäna pengar när ingen vill köpa ens produkter.

Foto: CDC / Unsplash

Hur agerar då politikerna för att motverka dessa effekter? Hittills verkar det som om det viktigaste är att säkra vinsterna för de fossila bolagen. Sverige kommer till exempel att ge 5 miljarder direkt till flygbranschen och stortinget har lovat 100 miljarder till kapitalet trots att man har tjänat stora pengar under lång tid. Det gör man utan några kriterier på när man kan få hjälp. Hur mycket går till den lilla restaurangen eller bion som måste stänga? Eller till taxichauffören som blir sparkad? USA kommer att stödköpa olja för att kompensera för den minskade konsumtionen. I ett land som inte ens har betald sjuklön till arbetarna sätts den miljöförstörande industrins kassor först. Detta kommer ovanpå de stora subventioner som de får på andra sätt.

Naomi Klein skrev efter finanskrisen den prisbelönta «Shock Doctrine» om hur kriser många gånger har använts för att driva igenom politiska åtgärder som varit rena beställningsverk från den nyliberala högern. Olikheten ökade dramatiskt efter finanskrisen 2008, då banksektorn fick en stor påse pengar utan några särskilda krav. Hon varnar nu för att det finns mycket klara tecken på att detta håller på att ske igen.

Vi lever alla med risker för vår ekonomi. Politiska beslut, företagsnedläggningar eller sjukdomar kan slå benen undan oss utan att vi får någon hjälp från ovan. Men för de redan rika så kommer staten med några friska miljarder extra utan några motkrav. Är det rättvist?

Tänk också på att flygindustrin har spelat en mycket aktiv roll i att sprida smittan. Världen har all anledning att fråga sig om allt detta flygande är hållbart efter det här. Vi hade kunnat använda detta som en möjlighet att ställa om till ett bättre system för transporter och konsumtion, men det verkar inte hända.

Håkan Lane