Amazon er i ferd med å etablere seg i Sverige. For arbeiderne risikerer det å bli katastrofe.

Frihandel är ett ord som många politiker älskar att använda sig av. Vårt välstånd bygger på att vi köper saker av varandra och frihet är ju ett underbart ord. Om man får bägge två är väl allt helt perfekt?

Foto: Bryan Angelo / Unsplash

Nu kommer ett av de största bolagen i världen, Amazon, att etablera sig i Sverige. Med sitt varumärke, sin överlägsna tekniska infrastruktur och stora skaldriftsfördelar lär de ha stora chanser att ta marknadsandelar. Det är nog bara en tidsfråga innan de har slagit ut många lokala aktörer.

För arbetarna riskerar det här att bli en katastrof. I USA har lönerna för lagerarbetare i genomsnitt gått ner med 10 % där Amazon har öppnat, enligt en undersökning. De har hårdnackat vägrat att förhandla med fack i flera länder och kräver enorma uppoffringar av sin personal.

De är för övrigt experter på att hålla skatt från samhället. År 2018 betalade de ökänt 0 dollar i skatt i Amerika på en omsättning nära 11 miljarder dollar, och de lyckas gömma undan sina vinster också från många andra länder, kanske är de det mest aggressiva skattelyeföretaget i hela världen.

Den nordiska modellen har alltid varit en jämn fördelning och samarbete mellan arbetsmarknadens parter. I «frihetens» och «flexibilitens» namn tillåter man nu en gigant att komma in och riva upp detta. Och man hjälper till och med dem att etablera sig på marknaden.

Frihet är inte en oändlig resurs. Om Jeff Bezos får mer frihet att hämta miljarder genom att ge mindre löner, så får svenska arbetare och svenska kommuner mindre frihet genom mindre resurser. Därför måste man begränsa friheten för de allra starkaste och därigenom ge mer frihet till de med mindre resurser. Det var en självklarhet i många år för den nordiska socialdemokratin.

Håkan Lane