24.-26. januar deltok to av oss fra Attac Norge på det europeiske Attac-nettverksmøtet (EAN). Årets første møte ble arrangert i Italia! (Vi pleier å møtes to ganger i året for kunnskap- og erfaringsutveksling.) Attac-representanter kom fra 8 land: Tyskland, Spania, Italia, Frankrike, Belgia, Østerrike, og England (Global Justice Now). For egen del, var det en god påminnelse om hvor etablert Attac-bevegelsen faktisk er internasjonalt, da det kan føles ut som den progressive venstresiden ellers har gått i hi.

I år fyller Attac hele 25 år flere steder i Europa! Det skal dermed feires med festivaler og folkefest, bl.a. i Østerrike og Spania. Attac Østerrike er i gang med å planlegge en større fagfestival med workshops og aktivisme for å feire jubileet vårt i Vienna i juni. Vi gleder oss til å dra, og inviterer aktivister med oss (løpende oppdateringer kommer). Ellers arrangeres det faste sommerskoler i land som Østerrike, Spania, Italia, Tyskland og Belgia.

For å begynne med starten:
Attac ble etablert som en internasjonal bevegelse på starten av 2000-tallet. Etter en artikkel i Le Monde: Disarming the Markets, og som et resultat av at folk organiserte seg og tok til motmæle, ble Attac til. Mot avmakt fra markedsliberalismen, og internasjonale ordninger, tilsynelatende utenfor egen kontroll. Dette var spesielt aktuelt i konteksten av usikre internasjonale handelsavtaler, som TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), TISA (Trade in Services Agreement) og turbulensen med WTO (Verdens Handelsorganisasjon). Selv om handelspolitikk ikke til like stor grad vektlegges gjennom medias dagsorden, holder vi stø kurs i arbeidet vårt. Som en påminnelse til nye og gamle lesere:

For klima- og skatterettferdighet, mer rettferdig global handelspolitikk, og en finans som kommer folk og miljø til gode gjennom merdemokratisering av økonomien.

Slagordet til Attac er som kjent: En annen verden er mulig! Alternativ og kritisk tenkning som oppmuntrer til forestillingsevne om at ting faktisk kan være annerledes, er en grunnsten i organisasjonen. Med sterke høyrekrefter politisk, har vi alle til felles å oppleve sterk motvind, frafallende medlemmer og varierende tilgang på ressurser. Men også mangel på aktivismemobilisering på lik linje som var vanligere tidligere. Det skal påpekes at vi er en organisasjon som jobber opp mot både internasjonal politikk og klima, som visstnok også er organisasjonene som per dagsdato opplever størst motgang.

hva har vi til felles? – og hva kan vi lære av hverandre?

Styrken til Attac er evnen til å tenke helhetlig og se de større sammenhengene. Klima, finans og teknologi – hvordan påvirker de hverandre? Hvordan «trickler» internasjonale handelsavtaler ned på folk? Hva er de utløsende mekanismene for at utviklingen «bare fortsetter»? Hvem vinner, hvem taper, og hva står egentlig på spill?

Overvåkningskapitalisme? (Eller bare trøblete infrastruktur i Roma)

Teknologi er alt for viktig for å overlates til big tech
Vi i Attac-Norge er den eneste Attac-organiseringen som hittil fokuserer på demokratisk digitalisering og har en faggruppe på dette. Selv om alle i EAN fatter stor interesse for de lumske «teknoføydalistene» og problemene vi står overfor teknologisk, har de ikke fokusert på dette frem til nå. Dette året skal vi derfor kursere Attac’ere om hvordan teknologi underbygger spørsmål langt utenfor tech. Spørsmål om politisk økonomi, politisk økologi, og maktstrukturer; Alternativer, strategier og kommunikasjonsarbeid. Mer om dette senere.

Attac er ikke etablert i Nederland, men SOMO (the Centre for Research on Multinational Corporations) er definitivt i bakgården vår. De erkjenner også viktigheten av å kjempe mot eierskapsstrukturene til big tech. Under møtet fikk vi høre om SOMOs nyeste forskning og innblikk i aksjemarkedet; Hvor mye av pensjonssparepenger som går til private lommer, snarere enn det grønne skiftet… (Tips: Nettsiden til SOMO er en stor ressurs for å lære mer om eierskapsstrukturer og multinasjonale selskap)

Denne inspirerende illustrasjonen er fra SOMOs strategidokument:

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er SOMO-strategi-1024x970.png

Økonomien er alt for viktig for å overlates til økonomene
Attac Italia initierte et forslag om å tilrettelegge for en ny internasjonal kampanje for å synliggjøre hvordan økologiske overtramp, naturens tålegrenser, økonomisk gjeld, urettferdighet, og finans, henger sammen. Dette ser vi frem til å bli med på og mobilisere til senere i år. Oxfam Italia holdt et foredrag og lærte oss litt om vellykkede kampanjer og kommunikasjonsarbeid om fagtunge aspekter ved skatterettferdighet. I Norge er vi del av, og samarbeider med, SLUG (Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk) – de er en stor ressurs på nettopp dette.

For å parafrasere en representant fra Tyskland, «Fredsbevegelser fremstår irrelevante under fredsperioder, men får heller ingenting til når det først er krig.» Internasjonalt tilrettelegger vi nå for en felles plattform som samler alt Attac foretar seg i de ulike landene på ett sted.

mening og avmakt

Det er lett å føle på avmakt opp i alt som ikke fungerer: klima- og biodiversitetskrisa, krig og elendighet, ødeleggelsen og nedbyggingen av natur, kortsiktig politisk tenkning, profittjag, økende forskjeller, fremveksten av ytre høyre… For å nevne noe. Symbolet vårt (%) er det i den kontekst fint å minnes om: Vi er – og jobber for – majoriteten.

Don’t panic, organize

Opp i alt, er det viktig å minne oss selv om det som er meningsfullt og givende. Meningsfull endring skapes tross alt i fellesskap. I mars har Attac årsmøte og åpner opp for nye styremedlemmer og nytt engasjement generelt! Ikke nøl med å nå ut til oss; Vi er tross alt bare noen folk som synes rettferdighet, og samfunnsutvikling og sånn, er sabla viktig.

Ylva Bordsenius