Onsdag 30. januar i Harstad starter vi vår ukeslange Norgesturné med Attacs ferske rapport ”På den andre siden av finanskrisa – Norge som kreditor”. I tillegg til Harstad skal også rapporten presenteres i Tromsø, Trondheim, Ås, Bergen og Oslo. Med på turen er Ingrid Hjertaker, som har skrevet rapporten på oppdrag fra Attac Norge, Luís Bernardo fra Attac Portugal, og leder i Attac Norge, Benedikte Pryneid Hansen.
Rapporten tar for seg Norges rolle i krisa i Europa. I det offentlige ordskiftet her hjemme blir det gjerne hevdet at vi står på utsiden av krisa. I vår rapport viser vi til hvordan Norge var en stor investor i mange av de systembærende bankene før krisa, og hvordan vi fortsetter å tjene gode penger på krisepolitikken i Europa i dag.
Vi er veldig glade for å ha med oss Luís Bernardo fra Attac Portugal på denne reiserunden. Som en av de som kjemper mot innstrammingspolitikken, midt i krisas kjerneområde, vil han fortelle om de konsekvensene portugisere og andre i Sør-Europa merker på kroppen. En enorm arbeidsledighet, særlig blant ungdom, kombinert med kutt i offentlige budsjetter, har fått alvorlige sosiale konsekvenser. Og når folk tar til gata for å protestere mot denne urettferdige politikken merkes også de demokratiske konsekvensene godt.
Hensynet til vanlige folk er ikke tatt i krisehåndteringen fra regjeringer og Troikaens (EU, IMF og den europeiske sentralbanken) side. De finansielle interessene er satt først, og så langt er det kun bankene som er reddet. Innbyggerne ser at deres innflytelse over politikkutviklingen forvitrer. Lovlige og fredelige demonstrasjoner møtes med politivold og begrensninger i ytringsfriheten. Hvor lenge vil vanlige folk i de kriserammede landene finne seg i å måtte betale for en krise de ikke føler de har vært med å skape?
Som en stor kreditor i et kriserammet Europa og er vi med på å sette betingelser om innstrammingspolitikk og markedsretting som kriseløsning. Vi etterlyser samstemthet i de kriseløsninger som har vært innført her hjemme og vår politikk ute, og vi ønsker en debatt om hvordan vi kan endre vår utlåns- og investeringspolitikk slik at vi kan bli en solidarisk nabo.
Velkommen til spennende innledninger og debatt!
REISERUTA (klikk på dato for mer informasjon):
30. januar: Harstad
31. januar: Tromsø
1. februar: Trondheim
2. februar: Ås
4. februar: Bergen
5. februar: Oslo