Hjem » Hva er Attac? » Organisasjonskart » Arbeidsplan Attac Norge 2025 – 2026

Arbeidsplan Attac Norge 2025 – 2026

Vedtatt på Attac Norges 23. ordinære landsmøte 23. mars 2025

Verden er preget av ustabilitet, økende stormaktsrivalisering og sammenhengende økonomiske og økologiske kriser. Utviklingen drives frem av ekstrem konsentrasjon av makt og rikdom hos noen få storselskaper og milliardærer som utgjør et nytt globalt oligarki. Attac jobber for radikal omfordeling, en utvidelse av demokratiet og overgangen til en økonomi bygd opp rundt menneskerettigheter, internasjonal solidaritet og økologisk bærekraft.

Prioritert sak til valgkampen 2025

I 2025 er det stortingsvalg, og Attac skal i valgkampen særlig fokusere på demokrati, digitalisering og digital suverenitet. Store deler av vår felles offentlighet er kontrollert av noen få profittorienterte selskaper som nå bruker denne makten til å etablere et technofascistisk regime og undertrykke uenigheter.

Arbeidsplan

Arbeidsplanen vedtas av landsmøtet og gjelder fram til neste landsmøte. Den beskriver prioriterte politiske saksområder for Attac og hvordan organisasjonen skal jobbe politisk i løpet av perioden.  Iverksettingen av målsettingene i arbeidsplanen og konkrete tiltak gjennomføres koordinert av alle organisasjonsledd med bistand fra sekretariatet. Alle medlemmer har mulighet til å komme med konkrete forslag om aksjoner, arrangementer, eller andre politiske aktiviteter som kampanjer, eller diverse informasjonsarbeid som senere inkluderes i konkrete tiltaksplaner for hvert politisk saksområde.

Attac har tre prioriterte saksområder i arbeidsplanen for 2025-26 som samsvarer med våre faggrupper. Hovedoppgaven til faggruppene er å utvikle politikk ved å skape det faglige grunnlaget for vårt arbeid, og bidra til Attacs informasjonsarbeid og politiske påvirkningsarbeid.

Innenfor disse tre temaene har vi som organisasjon solid kompetanse, en politikk for å skape reelle endringer og nettverkene i sosiale bevegelser som kan brukes til å kjempe fram gjennomslag.

Attac skal være en dynamisk organisasjon som evner å tilpasse seg endringer i det politiske bildet og ta opp nye saker så lenge de ikke står i motstrid til arbeidsplanen.

For å sikre et bredt kunnskapsgrunnlag skal Attac aktivt rekruttere fagpersoner som kan bidra til utvikling av ulike arbeidsgrupper. Særlig viktig er det å knytte til oss personer i andre organisasjoner og nettverk som aktivt kan bidra og utvikle samarbeidsprosjekter. Slik skal faggruppene utvikle politikk ved å skape det faglige grunnlaget for vårt arbeid, og bidra til Attacs informasjons- og politiske påvirkningsarbeid.

  • Rettferdig grønn økonomi: Klima- og naturkrisen krever at vi raskt faser ut fossil energi og dramatisk reduserer utbygging og ressursutvinning. En slik omveltning av økonomien må være koblet med en radikal omfordeling av makt og rikdom, også på internasjonalt nivå. Vi vil kjempe for konkrete krav som kan drive fram en rettferdig grønn transformasjon, samtidig som vi kjemper imot falske løsninger på klima- og naturkrisen. Vi vil oppsøke samarbeid med andre deler av miljøbevegelsen i Norge for å utforske muligheter for å gjøre hverandre sterkere nasjonalt.
  • Rettferdig handelspolitikk: Fra frihandelsparadigmet som styrte verdenshandelen på 90- og 2000-tallet, ser vi nå en økende fragmentering i handelspolitiske blokker ledet an av ulike stormakter. Likevel utformes fortsatt handelsavtaler på storselskapenes premisser. Vi kjemper mot handelsavtaler og handelsstrukturer som ekspanderer selskapenes makt på bekostning av mennesker og miljø, og for en demokratisk handelspolitikk som sikrer klima og natur, sosiale rettigheter og politisk handlingsrom for folk flest.
  • Demokratisk digitalisering: Gjennom sine sentraliserte plattformer har teknologigiantene kunnet samle enorm rikdom basert på beslagleggingen av samfunnets data. Store deler av vår felles offentlighet er kontrollert av noen få profittorienterte selskaper og stormannsgale milliardærer. Vi vil ta makten fra teknologigigantene, styre datainnsamling og utvikling av algoritmer demokratisk, og skape større mangfold i den digitale verden.

Innenfor disse tre temaene har vi som organisasjon solid kompetanse, en politikk for å skape reelle endringer og nettverkene i sosiale bevegelser som kan brukes til å kjempe fram gjennomslag.

Attac skal være et sted å organisere seg for å kjempe for demokrati og rettferdighet. Dette skal Attac gjøre gjennom å skape møteplasser der folk kan lære om og debattere global politikk, rettferdig grønn økonomi og demokratisk digitalisering. Gjennom aksjoner og demonstrasjoner skal Attac bidra til folkelig mobilisering for demokrati og en levelig fremtid. Ved å være en tydelig og aktiv stemme i offentlig debatt skal Attac vise at det finnes alternativer til både «business as usual» med miljøødeleggelser og økende ulikhet, og til de antidemokratiske kreftene som har tatt og prøver å ta makten i stadig flere land. Helheten av organisasjonens arbeid har som mål å påvirke beslutningstakerne og politikere slik at vi skaper endringer i samfunnet.
I 2025-26 skal Attac Norge:

  • Fremme debatt om alternativer til dagens økonomiske systemer: spre kunnskap og skape debatt om vekst-paradigme, nedvekst og strategier for å bygge en rettferdig grønn økonomi, med særlig fokus på utfasing av fossile energikilder samt de økologiske konsekvensene av handel og digitalisering.
  • Utvikle kunnskap om grønne, sosiale og solidariske foretaksmodeller som også begrenser konsentrasjon av makt og formue. Søke å utvikle regelverk og lover for slike selskapsformer.
  • Fremme perspektiver om menneskerettigheter, miljø, demokrati og fred i pågående debatter om handelspolitikk og geopolitiske spenninger.
  • Motarbeide tjenestefisering av natur og miljø: motarbeide karbonmarkeder og handel med naturkreditter som løsninger på klima- og naturkrisen.
  • Motarbeide den nykolonialistiske, udemokratiske og urettferdige handelsmodellen som fremmes av WTO, frihandelsavtaler, og markedets mest konservative krefter. Kjempe mot frihandelsavtaler som går på bekostning av klima og natur, spesielt handelsavtalen mellom Mercosur-blokken og EFTA-landene, og følge opp andre aktuelle politiske prosesser, både i Norge og internasjonalt.
  • Bidra til å skape en ’digitaliseringsfront’ i Norges sosiale bevegelser: spre kunnskap og øke kompetanse hos andre organisasjoner, utvide vårt samarbeidsnettverk, og jobbe for å sikre representasjon av sivilsamfunnet i sentrale utvalg og politiske prosesser knyttet til digitaliseringspolitikk.
  • Fortsette å jobbe for en fossil ikkespredningsavtale: mobilisere og påvirke for at kommuner, politiske partier, fagbevegelse og miljøbevegelse stiller seg bak den internasjonale kampanjen for en fossil ikkespredningsavtale.
  • Sondere mulighetene for å danne en motaksjon mot norske kapitalinteressers kamp mot skatt på rikdom. Knytte dette til behov for klimafinansiering, omfordeling og gjeldsslette for land i sør. Følge arbeidet med FNs skatte-konvensjon og gjenoppta Attacs arbeid mot skatteparadiser og skjulte sel-skapsstrukturer.
  • Forsette å jobbe for karbonavgift til fordeling: påvirke myndigheter, politiske partier og organisasjoner til å slutte opp om omfordelende karbonskattlegging i Norge og internasjonalt via klimaforhandlingene.
  • Fortsette å jobbe for en demokratisk digitalisering: videreutvikle våre alternativer til dagens markedsdigitalisering og fortsette å påvirke myndigheter, politiske partier, organisasjoner og andre relevante aktører til å slutte opp om offentlig finansiert digital infrastruktur bygd på åpen kildekode og demokratisk kontroll, inkludert skyløsninger for det offentlige («statssky») og alternativer til plattformer eid av amerikanske og kinesiske teknologigiganter.
  • Organisatorisk skal Attac fortsette med sin tilpasningsprosess til dagens aktivisme: jobbe for diversifisering av inntektskilder, for bedre oppfølging av organisasjones struktur, prosjekter og planer, samt forbedre Attac som arbeidsplass.
  • Attac skal jobbe for å samle sivilsamfunnet og politiske krefter i kampen mot fascisme og mot ekstremhøyres agenda som truer klima, miljø, demokrati, velferdsstaten og fred.