Vi ser de hver dag og mange av oss bruker deres tjenester. De sykler rundt med store firkantede sekker fylt med måltider, og transporterer kunder fra A til B for en rimelig penge. De er arbeidere som kan nåes gjennom noen enkle trykk på mobilen. Selv om mange av oss bruker deres tjenester, vet de fleste av oss alt for lite om den nye plattformøkonomien. Klart det er beleilig, men hva betyr det egentlig at en app styrer menneskers arbeidsliv, og hvordan passer de store plattformenes forretningsmodeller inn i vårt eksisterende arbeidsmarkedet?
Vi har invitert Sigurd Martin Nordli Oppegaard til å snakke om dette. Sigurd tar et avbrekkk fra innspurten av sin doktorgrad ved Institutt for Sosiologi og Samfunnsgeografi ved UiO, for å dele av sin forskning på nettopp gig- og plattformøkonomien. Han vil blant annet dekke temaer som digital kontroll, algoritmisk styring og deres påvirkning på arbeidsprosesser, samt dra linjer til viktige strukturelle spørsmål. Det vil også bli mulighet for å stille spørsmål og diskutere med Sigurd.
Etter innledningen får Fredrik Winger-Solvang fra Fellesforbundet ordet og vil fortelle om hvordan de jobber med dette i Norge, og hvordan plattform-økonomien ofte krasjer med forventninger om faste ansettelser som ligger til grunn i den norske modellen. I Norge har Fellesforbundet avd. 4 (Oslo Transportarbeidforbund) aktivt jobbet med å organisere Foodora-bud, og prøver nå også å organisere mat-budene og få på plass en tariffavtale hos konkurrenten Wolt.
Utover høsten vil vi i Attac ha flere møter hvor vi skal ta for oss ulike aspekter og utfordringer med digitale teknologier og deres påvirkning på politikk, økonomi og våre sosiale liv. Vi mener en annen teknologisk framtid er mulig, men for å kunne tenke annerledes er det nødvendig å forstå hva som skjer. Bli med for å lære sammen med oss, slik at du kan forstå verden rundt deg litt bedre.