Attac-skolen: Hvordan stoppe TISA

1. oktober

11:00 – 16:00

Frivillighetshuset, K2 (7. etasje)

Attac-skolen lørdag 1. oktober vier vi til spørsmålet: Hvordan skal vi stanse de store handelsavtalene? Hva kan vi gjøre i Norge? Aktivismen i Norge blir avgjørende for å stanse TISA-avtalen. Det blir både politisk og praktisk innhold. Vi skal gå fra Attac-skolen med en plan for hvordan vi stanser TISA!

A-skolen logo 815x315

De nye omgripende handelsavtalene går inn i en avgjørende fase. Noen avtaler er det fortsatt forhandlinger om, mens andre er i sluttfasen. Andre holder på å kollapse.

Noen av forkortelsene er litt kjente, andre er ukjente: TTIP, TISA, CETA og TPP. Det er viktige forskjeller mellom dem, men det viktigste å vite er at de er laget på de samme prinsippene. Demokratisk styring hindrer handel. De store selskapene kunne tjent mer. TTIP handler om regler som påvirker varer, mens TISA-avtalen handler om tjenester – blant annet de offentlige tjenestene.

TTIP-avtalen mellom EU og USA kan veltes på grunn av massiv motstand og oppmerksomhet i USA og hele Europa. TISA-avtalen, som Norge er med i, går under radaren og er ikke gjenstand for like mye press.

Men nå som TTIP-avtalen vakler, blir det samtidig mer internasjonalt oppmerksomhet om TISA.

I Norge går kampen mot TISA-avtalen inn i en avgjørende fase. Høyre og FrP-regjeringen sier at TISA-avtalen kanskje blir ferdig i løpet av 2017. Vår jobb er å stanse den!

Attac-skolen lørdag 1. oktober vier vi til spørsmålet: Hvordan skal vi stanse de store handelsavtalene? Hva kan vi gjøre i Norge? Aktivismen i Norge blir avgjørende for å stanse avtalen. Det blir både politisk og praktisk innhold denne dagen. Vi skal gå fra Attac-skolen med en plan for hvordan vi stanser TISA!

Det krever ingen bakgrunnskunnskap for å delta på Attac-skolen.

Er du opptatt av søndagsåpne butikker, bærekraftig mat, gode offentlige helsetjenester, demokrati både i Norge og i verden, rettssikkerhet og bekjempelse av ulikhet? Da har du kommet til rette sted!

 

Hvordan stoppe TISA?

Frivillighetshuset på Tøyen, 7. etg.

11.00 – 16.00.

Vi skal følge TTIP-avtalen til graven. Men opp av den tomme graven til TTIP stiger flere handelsavtaler som truer demokrati og velferd. Handelsavtalen om tjenester, TISA, skal bli et internasjonalt regelverk for finans, miljø, helse og omsorg.

Norge vil ferdigforhandle TISA-avtalen denne vinteren. Vår jobb er å stoppe den. Vi vil ha mer demokrati, mer åpenhet og en rettferdig handelspolitikk.

Demokratibevegelsen mot handelsavtalene er på god vei allerede.

Hva kan vi gjøre i Norge for å stoppe TISA-avtalen?

Attac samler kreftene til foredrag og workshop om TISA og hva som skjer i tiden framover. Med oss har vi en handelsekspert og en nyhetsredaktør. Tora Systad Tyssen fra Fellesrådet for Palestina skal snakke om handelsavtaler og ytringsfrihet. Attac-leder Petter Slaatrem Titland leder programmet.

 

10.45
Kaffe og registrering

 

11.00: Petter Slaatrem Titland, leder i Attac

30 min innledning, 15 minutter diskusjon.

Hva står på spill? Introduksjon om TISA og de andre handelsavtalene.

10 minutter beinstrekk

 

11.55: Helene Bank, For Velferdsstaten

30 min innledning, 15 minutter diskusjon.

Hvorfor vil den norske regjeringen kjempe for denne avtalen? Ved Helene Bank, spesialrådgiver i For Velferdsstaten og en av landets fremst eksperter på handelspolitikk.

 

12.40

Lunsj

 

13.25: Tora Systad Tyssen, leder i Fellesrådet for Palestina

30 min innledning, 15 minutter diskusjon.

Hvordan påvirker TTIP-avtalen mellom EU og USA freds- og solidaritetsarbeidet i Midtøsten og ytringsfrihet? Eksempelet boikottkampanjen mot Israel (BDS). Ved leder i Fellesrådet for Palestina, Tora Systad Tyssen.

10 minutter beinstrekk

 

14.10: Espen Løkeland Stai, nyhetsredaktør i Dagsavisen

30 min innledning, 30 mininutter diskusjon

TISA-debatten sett utenfra. Hvordan går det egentlig med TISA-debatten? Hva gjør TISA-opprørerne riktig? Hva gjør de feil? Ved Espen Løkeland Stai, nyhetsredaktør i Dagsavisen og forfatter av boka «En nasjon av kjøtthuer»

10 minutter beinstrekk

 

15.10 – 16.00

Hvordan skal vi stoppe TISA?

Nå er det mange initiativer over hele landet for å stoppe avtalen. TISA-frie kommuner, hundrevis av folkemøter og det planlegges en markering mot Utenriksminister Børge Brendes handelstoppmøte i Oslo i oktober, samt en stor internasjonal aksjonsdag den 5. november. Og hva kan vi gjøre før valget? Hva mener partiene, og hvordan kan vi påvirke dem?

TISA-avtalen er relevant for valgkampsaker om velferdsprofetører, skatteparadis og oljeboring i nord.

Innlederne styrer ordet og vi diskuterer!

 
[timed offdate=»20160110″]
Du kan melde deg på allerede i dag:

Feil: Kontaktskjema ble ikke funnet.

Har du spørsmål? Ta kontakt med kampanje@attac.no.[/timed]

 

 

 

 

Sted:

Frivillighetshuset, K2 (7. etasje)

Kolstadgata 1, Oslo

Tid:

lørdag 1. oktober

11:00 – 16:00

Arrangør(er):