Blir bøndene digitale leilendinger?

25. april

17:00 – 18:00

Folk i Storgata

Også landbruket blir digitalisert. Apper og droner gjør landbruket mer effektivt, men hvem eier appene og dataene de samler inn? Globale jordbruksgiganter blir digitale tjenesteleverandører. Hva kommer dette til å ha og si for bøndene?

Digitaliseringen av landbruket lover effektivitetsgevinster, økte avlinger og matsikkerhet. Likevel utløser digitaliseringen en bekymringsfull avhengighetsdynamikk. Landbruksbedrifter er ikke lenger bare utskiftbare leverandører som leverer standardiserte produkter, men blir i økende grad sentraliserte plattformer som har enerett på landbruksdata, sentraliserer kunnskap og påtvinger bøndene sine premisser og forretningsmodeller. I noen tilfeller går dette så langt at det ikke engang lenger er mulig å reparere traktorer uten først å kjøpe reservedeler fra produsenten og aktivere dem digitalt.

Vi vil holde et foredrag om hvordan digitale maktforhold truer matsuvereniteten og skal diskutere hvilke alternativer som finnes.

Arbeidsgruppa for demokratisk digitalisering inviterer derfor til åpent møte om data i landbruket. Arbeidsgruppa har faste åpne møter på Folk i Storgata den siste tirsdagen i måneden.

Sted:

Folk i Storgata

Storgata 36 J, Oslo,

Tid:

tirsdag 25. april

17:00 – 18:00

Arrangør(er):