Finanskrise ABC – 10 år etter: Har vi lært noe eller er vi på vei inn i en ny krise?

26. september

18:00

Cinemateket i Oslo

Hva var det egentlig som skjedde for 10 år siden? Hvordan kunne noen dårlige lån velte hele verdensøkonomien? Har vi lært noe av det og står vi bedre rustet om noe liknende skjer igjen? 

Det er 10 år siden den største finanskrisen siden 1929 rystet verden. En finansindustri uten tøyler hadde spilt casino med enorme pengesummer og bankene hadde gitt ut lån til folk som ikke hadde mulighet til noensinne å betjene gjelden. Kombinasjonen av dette gjorde at systemet brøt sammen.

Hvordan kunne det skje? Og hvordan kunne det være så overraskende? Er økonomi et spill av tilfeldigheter som er umulige å forutse?

Til og med noen norske kommuner ble revet med i kollapsen etter å ha blitt lurt til å spekulere i den globale finansindustrien. Filmer og bøker om finanskrisen viser at bankene som solgte dårlige finansprodukter drev åpenbar svindel. På tross av dette har det fått svært lite konsekvenser for de som begikk svindelen. Mange mener at banker og finansindustrien er tilbake nøyaktig der de var før krakket.

Betyr det at en ny finanskrise, med uante konsekvenser, lurer rundt neste hjørne? Hvor godt forberedt er vi denne gangen? Og hvilke løsninger vil ligge på det politiske bordet?

Program:

Film: Når boblene brister

Introduksjon av regissør Hans Petter Moland og professor og økonom Erik Reinert.
Debatt etter filmen med Ingrid Hjertaker, Øystein Dørum og Erik Reinert ledet av Ebba Boye.
I samarbeid med Rethinking Economics, The Other Canon Foundation og Manifest Tankesmie.

Bill. kr. 100. (50 for stud. og Cinematek-medlemmer. Studentrabatt kan kun fås ved kjøp over disk på Filmens hus)

Kjøp billett hos Cinemateket

Portrettbilder av gjestene GJESTER:

Hans Petter Moland er regissør av en rekke filmer. Når boblene brister er hans eneste dokumentarfilm. Han er blant annet kjent for filmene Kraftidioten (2014), Aberdeen (2000), og Kjærlighetens kjøtere (Amanda for beste film i 1996) og jobber for tiden med filmatiseringen av Per Pettersons bok Ut og stjæle hester.

Ingrid Hjertaker er rådgiver i Tax Justice Network Norge og er medforfatter av boka Ustabilitetens politiske økonomi (2017).

Øystein Dørum er sjeføkonom i NHO og tidligere sjeføkonom i DNB Markets. Han har også bl.a. vært underdirektør i Finansdepartmentet.

Erik Reinert er økonom og professor i Teknologi- og utviklingsstrategier ved Tallinn University of Technology. Hans bok How Rich Countries got Rich and why Poor Countries stay Poor er oversatt til rundt 20 språk.

Ebba Boye (ordstyrer) er leder av Rethinking Economics Norway. Hun jobber som skribent og foredragsholder og har fast økonomi-spalte i Klassekampen.

 

OM FILMEN: Når boblene brister / When Bubbles BurstNår boblene brister (filmplakat)

Finanskrakket i 2008 var det verste siden 1929. Mange lever fremdeles med følgene etter krisen og den innstrammingspolitikken som har vært fulgt for å få økonomien på beina igjen.

Hans Petter Molands film Når boblene brister kom ut i 2012 men den er bemerkelsesverdig aktuell fremdeles og skaper et svært godt utgangspunkt for å stille spørsmål om hvor vi er idag, i forhold til en ny krise, og hva som trengs å gjøres.

Vi møter sentrale personer rundt forståelsen av den globale krisen. Blant disse er FNs visegeneralsekretær Jomo Kwame Sundaram som tok initiativet til FNs Rapport om Finanskrisen, den amerikanske økonomen Jan Kregel som førte rapporten i pennen, og Nobelprisvinner Joseph Stiglitz som ga rapporten sitt navn. Vi får forklart teoriene til fire viktige økonomer med hver sin vinkling på forståelsen av finanskriser: John Maynard Keynes, Joseph Schumpeter, Hyman Minsky, og Thorstein Veblen.

 

Sted:

Cinemateket i Oslo

Filmens Hus, Dronningens gate 16, Oslo

Tid:

onsdag 26. september

18:00

Arrangør(er):