PizzaAttac – Innledning om TTIP: Når politikk blir en handelshindring

27. mars

16:15 – 17:30

Kantina på jordbygningen (IPM) ved NMBU

EU og USA forhandler nå fram en ny, svært omfattende frihandelsavtale kalt TTIP for ‘Transatlantic Trade and Investment Partnership’. Avtalen kommer høyst sannsynlig også til å bli relevant for Norge, og Utenriksdepartementet jobber allerede med den. Blir den innført, kommer vi til å kjenne det på kroppen – så hvorfor ikke stille forberedt?

Både miljø-, forbruker- og arbeidslivspolitikken er i veien når avtalen skal i boks. Med avtalen kan storselskapene utfordre gamle og nye lover i internasjonale tribunaler. Vi har allerede sett eksempler med Phillip Morris som saksøker Australia på grunn av deres røykelovgivning, og Svenske Vattenfall som gikk til sak mot den tyske stat etter beslutningen om å fase ut atomkraft. . En av konsekvensene er at et internasjonalt tribunal kan utfordre nasjonale lovverk, og selskapene kan få erstatning for redusert profitt. Det er innbyggerne som betaler regningen

Det WTO har redusert toll, går TTIP enda lenger og påvirker nasjonalt lovverk. Både finans-, arbeidsmiljøpolitikk, miljøreguleringer m.m vil omfattes av avtalen. Forhandlingene gjøres bak lukkede dører, og det er kun etter massivt press fra sivilsamfunn at ett av avtalens kapitler er blitt offentliggjort.

Nestleder i Attac, Lise Rødland, innleder om hvordan avtalen vil påvirke Norge og hvor forhandlingene står.

Det blir også gratis pizza for de som har lyst på det.

Spre gjerne facebook-eventen!

Kontakt: Martingiset@gmail.com/91623302

Sted:

Kantina på jordbygningen (IPM) ved NMBU

Fougnerbakken 3., Ås

Tid:

torsdag 27. mars

16:15 – 17:30

Arrangør(er):