I dag spores og kartlegges oppførselen vår på internett på tvers av alle mulige nettsider: hvilke sider vi besøker, hva vi klikker på, hvordan vi beveger musen over nettsiden og hvor mye tid vi bruker på å se en video eller lese en tekst. Mobilapper gjør det samme, men kartlegger også gjerne hvor vi er, og sosiale medier kartlegger hvem vi har kontakt med. Alt i vi taster inn lagres i «skyen», og kan samles i store databaser. Denne omfattende overvåkningen går mye lengre enn noe totalitært regime har gjort, men har rene kommersielle formål som å tilpasse reklame mest mulig til deg som person. Det kalles derfor ofte «overvåkingskapitalisme».
Denne overvåkningen er kun tillatt i den digitale sektoren, på alle andre områder av samfunnet har vi strengt vern mot overvåkning. Vern mot overvåkning er en del av menneskerettighetene og er nedfelt i Grunnloven. Politiets mulighet til å overvåke folk krever godkjennelse av en dommer, forskere må søke om godkjenning før de kan gå i gang å samle inn data, og dataene som helsevesenet lagrer i journalen din er underlagt så strenge reguleringer at helsepersonell mister jobben om de snoker i dem uten god grunn.
På det digitale feltet er det derimot god nok grunn at store selskaper vil selge mer reklame. Vi mener det ikke holder. Konsekvensene ved misbruk av innsamlede data er altfor store til at vi kan tillate slik massiv overvåkning. Dagens personvernregelverk setter en rekke begrensninger på hvordan innsamlede persondata kan brukes, men det fortsatt mange gråsoner, smutthull og åpninger for misbruk. Derfor trenger vi strengere og tydeligere lovverk.
Løsningen er et generelt forbud mot kommersiell sporing, kartlegging og overvåkning.
Der det er gode grunner til å samle inn data kan vi lage ordninger gjennom avgrensede konsesjoner.
Spørsmål og svar:
Les også om:
Vil du være med og ta makta fra teknologigigantene?
Attac jobber politisk for å få på plass endringene som trengs. Som medlem kan du støtte og delta i dette arbeidet.