Leserbrev: Skolens skjermer

Vil du sende et leserbrev til din lokalavis og utfordre politikerne i fylket og kommunene på hva de vil gjøre med digitaliseringen av skolen?

Under finner du en mal du kan bruke til å lage ditt eget leserbrev. Tilpass det til stedet du bor og utfordre gjerne navngitte politikere til å svare. Undertegn gjerne som medlem i Attac Norge, og vi blir glade om sier fra til oss om at du sender inn leserinnlegg.

Hvis du får svar og vil fortsette debatten, ta gjerne kontakt med oss for å få hjelp.

Hvordan sende leserbrev?

Hvis du ikke er vant til å sende leserbrev, så er det ikke vanskelig.

Du finner stort sett en epost-adresse til debattredaksjonen på lokalavisenes nettside, eller på debattsiden i papiravisen. Der står det også hvilke tegngrenser du må forholde deg til. Leserinnlegg pleier å være begrenset til cirka 1000 tegn inkludert mellomrom, men det varierer fra avis til avis.

Vil du ha hjelp til å skrive eller lurer på noe om sende inn innlegg, ikke nøl med å ta kontakt med oss.


Hvem skal bestemme over skolens skjermer?

Digitaliseringen har gjort skolen avhengig av noen få gigantiske private selskaper. Penn og papir er erstattet med Microsoft Education, Chromebook og iPad. De digitale klasserommene kommer ferdig med merkevaren fra selskapet som eier det klistret på.

Attraktive digitale løsninger gis bort nesten gratis fordi selskapene vil ha markedsdominans. Og når løsningene først har satt seg, så er skolene låst til selskapene som leverer dem og selskapene har et digitalt sugerør inn i statskassa.

Denne snikprivatiseringen går på bekostning av lærerne, som ofte må forholde seg til digitale løsninger tredd ned over hodet deres, uten at de får ta bevisste pedagogiske valg om hva som skal brukes og hvordan.

Data om elevene blir samlet inn og brukt til kommersielle formål, noen ganger i direkte strid med personvernloven, andre ganger anonymisert, men fortsatt verdifullt.

Finnes det politisk vilje til å sørge for det er demokratisk kontroll over det digitale klasserommet, eller skal debatten holde seg til «for eller mot skjerm»?

[ditt navn], medlem i Attac Norge