Hjem » Fra skatteulikhet til skatterettferdighet » Hvor har Google og Facebook gjemt skattene?

Hvor har Google og Facebook gjemt skattene?

lukket-kiste-ikonHvor har Google og Facebook gjemt skattene?

Du og de fleste andre betaler skatt, men hva gjør de store multinasjonale selskapene? Klikk deg gjennom skattekartet og se hvor skattene til Google og Facebook er blitt av.
Skip:
Google og Facebook får hovedinntektene sine fra annonser, også i Norge.

Flagg 1: Pengene fra annonsesalg i Norge går rett til Google Ireland Limited og Facebook Payments International Limited (også i Irland).

Flagg 2: Siden de opererer fra Irland krever de ikke inn norsk moms. Annonsekjøperne må selv rapportere og betale inn dette til skattemyndighetene, noe mange verken vet eller gjør.

Flagg 3: I Irland har Facebook en effektiv skattesats på 0,11 %. Google betaler også under 1% skatt i Irland. Dette skyldes flere store smutthull i irsk skattelov.

Flagg 4: Fra Google Irland limited går pengene til Google Ireland Holding som interne lån eller kjøp av royalties. Derfra går pengene til et nederlandsk selskap uten ansatte.

Flagg 5: Fra Nederland går pengene til de to eierskapene for Google Ireland Holdings som holder til i skatteparadiset Bermuda. Facebook gjør akkurat det samme, men pengene ender på Cayman Islands istedenfor på Bermuda.

Kiste: Istedenfor at annonser som kjøpes og vises i Norge skattlegges i Norge, så endte pengene i skatteparadiser. Skatten ble borte på veien, men vi kan få den igjen ->

Hjelp flere å finne skatten — del denne siden!