Attac Norge

Nyhetsbrev
Sommer 2013

%

Problemer med å lese eposten?
Klikk her

I dette nyhetsbrevet

Andre nyheter

Husk medlemskontingenten

Vi sender nå ut purring på medlemskontingenten. Giro for medlemskontingent ble sendt ut sammen med Utveier, og i tillegg på epost til alle medlemmer. Hvis du ikke har fått giro eller Utveier ta kontkat med medlem@attac.no. Hvis du har betalt medlemskontingenten denne uka kan du se bort fra giroen du får i posten med god samvittighet.

Fagrådsblogg og leders blogg

Fagrådsbloggen får stadig nye bidrag, med aktuelle kommentarer om ulike saker og hendelser. Vi lover flere bidrag til høsten. Leders blogg er ikke helt ny, men Benedikte har blogget om politikk og opplevelser denne våren, så det er verdt å ta en titt.

AlterSummit

Den første helga i juni samlet fagforeninger og sosiale bevegelser seg på toppmøtet AlterSummit i Athen. Attac var tungt tilstede, og fra Attac Norge dro leder Benedikte Pryneid Hansen og Idar Helle fra internasjonalt utvalg. Idar Helle har skrevet en oppsummering av møtet hos Manifest Tidskrift og ble også intervjuet av Klassekampen. Bilder fra møtet finner du blant på lederens blogg og på vår Facebook-side.

Nytt Oslo-lag

Etter en tid med liten aktivitet i lokallagene i Oslo fant en gjeng Attac'ere ut at det var på tide å få opp aktiviteten igjen. I Oslo går mye av Attac-arbeidet inn i arbeidsgrupper, så tre parallelle lokallag ble litt for mye. Derfor har lokallagene for Oslo Øst og for Oslo Vest nå slått seg sammen til et lag, mens studentlaget på Blindern består som eget lag. Vil du være med på arbeidet så ta kontakt!

Hva skjer i Attac

Følg Attac på Facebook Følg Attac på Twitter

Omsorg for bankene - ikke grekerne

Greske redningspakker til bankene - Klikk for større bilde

En ny studie fra Attac Østerrike viser tydelig hva EUs krisepolitikk går ut på. Hele 77 prosent av de 206,9 milliardene euro som EU har brukt på å "redde Hellas" har gått til finanssektoren. Knapt noe har havnet der de trengs mest, hos den greske befolkningen. Les vår korte oppsummering på norsk eller les mer (på engelsk) hos Attac Østerrike.

Løgn og bedrag i Anglo Irish

Anglo Irish, banken som veltet den irske økonomien og skapte begrepet "toxic bank", var fullt klar over hva den gjorde når den ba om redningspakker. I første omgang fikk de en redningspakke på 7 milliarder euro, men i siste ende kostet redningspakkene 30 milliarder euro. Avsløringer i irsk media denne uka viser at toppene i Anglo Irish var klar over at 7 milliarder var altfor lite, men de viste at om de ba om alle pengene med en gang ville de ikke få noen. Derfor trakk de ut stadig nye redningspakker, som var vanskelig for irske myndigheter å si nei til når de først hadde startet å gi penger. Resultatet var at Irland ble en av I'ene i PIIGS, forkortelsen for de kriserammede EU-landene, og det var altså som et resultat av bevisst løgn. Hør opptakene av banksjefene som lyver og ler hos Irish Independent.

Forvirring om finansskatt

Finansskatt

SV kom denne måneden med et valgkamputspill for "finansskatt", men det ble raskt litt forvirring om hva slags skatt det var snakk om. SVs utspill var såvidt vi kan se en gjentagelse av Finanskriseutvalgets forslag om en finansmoms, det som gjerne kalles en finansaktivitetsskatt (FAT). En finansmoms er lurt, men vil ikke ha samme spekulasjonsdempende effekt som finanstransaksjonsskatt slik Attac jobber for. Dagbladet rotet det skikkelig til for seg på lederplass, med en salig sammenblanding av Finanskriseutvalgets forslag og finanstransaksjonsskatten som 11 EU-land har vedtatt å innføre. Verst var det likevel fra NHO som gikk kraftig på angrep på SV og finanstransaksjonsskatten i en kronikk i Dagens Næringsliv, og istedet ønsket seg en finansmoms, nettopp slik SV foreslo. Vil du bli klokere sjekk ut vår FinansABC og vår myteknuser om finansskatt.

God sommer

Vi håper du bruker sommeren konstruktivt, det vil hvertfall Attac. Attac vil dukke opp diverse sommerleirer, og forbereder seg til høsten: I august og september planlegges oppstartsmøter og semesterstartsmøter for lokallagene over hele landet. Før valget kommer vi med et solidaritetsbarometer som viser hvilket parti som er mest solidarisk globalt sett. Seinere på høsten blir det regionkonferanser om krisa i Europa, der vi setter en annen krisepolitikk for Europa på dagsordenen. Så lad opp batteriene i sommer, og kos deg i regn og sol!

PS. Attac-kontoret vil ikke være bemannet i juli, men svarer på alle henvendelser når vi er tilbake.

Du har mottat denne eposten fordi du er tilmeldt Attac Norges nyhetsbrev. Du kan melde deg av når du vil ved å sende en mail til nyhetsbrev-leave@attac.no. For andre henvendelser bruk attac@attac.no

Attac Norge - Fredensborgveien 6, 0177 OSLO - Telefon: (+47) 22 98 93 04

Dette nyhetsbrevet er støttet av Norad