Copy
Attac %

Hvem følger etter deg på vei til jobb?

I forbindelse med Stortingets behandling av forslaget om forbud mot kommersiell overvåkning aksjonerte en liten gjeng fra Attac i Oslo for å vise hvordan dagens overvåkning egentlig bør oppfattes. Vedtaket på Stortinget ble ikke så skarpt som det burde vært, men det er et steg på veien.
Samme dag, 12. desember, var Attac også inne på Stortinget. Der hadde vi, sammen med Sosialistisk Venstreparti og Center for Artificial Intelligence Research ved Universitetet i Agder, invitert folkevalgte og deres rådgivere til Stortingsseminar om regulering av kunstig intelligens.

Selges det møbler i Norge laget av politiske fanger i Belarus?


15. desember var vi sammen med Solidaritet med Belarus i møte med IKEA for å høre mer om deres underleverandører i diktaturet, der fanger har produsert møbler for europeiske møbelkjeder.

Den nye Åpenhetsloven krever at bedrifter svarer innen tre uker når de får spørsmål om menneskerettighetsbrudd i sin verdikjede. Dette er en av de første sakene som resultat av denne loven som stiller krav til et mer ansvarlig næringsliv. Vi får vite mer i januar når IKEA har undersøkt saken nærmere fra sin side.
«Til og med traktorer omdefineres til tjenester.»
Illustrasjonsfoto: En bonde står foran åkeren med et nettbrett.

En ny trussel mot norsk jordbruk

Tjenestefisering, prosessen der stadig nye områder av økonomien blir til tjenester, er på full fart i landbruket verden over. I vår faste spalte i Nationen skriver Diego Marin Rios om hvilke konsekvenser det kan få.
«Vi trenger en helhetlig digitaliseringspolitikk som sikrer befolkningens rettigheter, legger til rette for et sunt digitalt marked, garanterer åpen forskning og sikrer demokratisk digital suverenitet.»

Vi trenger digitalt demokrati, ikke digitalt diktatur

Vi er enige i at det trengs mer debatt og kunnskap om kunstig intelligens, skriver vi sammen med professor Morten Godwin i en replikk i dagens Dagsavisen. Men vi etterlyser også mer konkret politikk, med forvaltning av data som hovedfokus.
Illustrasjonsfoto: Attac foran Stortinget

Vil du sitte i styret i Attac Norge? Eller kjenner du noen som burde det?

Valgkomiten er igang med sitt arbeid og tar i mot innspill fortløpende.
Les mer og kom med dine forslag på attac.no
Illustrasjon: Attac-logoen som julekule
Attac ønsker alle medlemmer, samarbeidspartnere og støttespillere en god jul og et godt nytt år!
Følg Attac Norge på Facebook
Følg Attac Norge på Twitter
Følg Attac Norge på Instagram
Gå til nettsiden vår
Vår adresse er:
Attac Norge
Kolstadgata 1
0652 Oslo, Norge 

Vil du endre hvordan du mottar dette nyhetsbrevet?
Du kan endre dine innstillinger eller melde deg av.