Copy
Attac %

Får vi et forbud mot kommersiell overvåkning?

1. november behandlet Justiskomiteen et forslag fra Venstre om et forbud mot kommersiell overvåkning. Saken skal behandles på Stortinget i desember.
Det betyr at vi det første målet i kampanjen vår for å ta makta fra teknologigigantene er innen rekkevidde.
Vi har skrevet et høringsinnspill til Venstres forslag som går i detalj på de i alt sju forslagene, men hovedbudskapet er at det først og fremst må sterkere håndhevelse til om vi skal få endringer.

Hvorfor?

Attac mener det er uholdbart at vi i dag har de mest omfattende overvåkningssystemene verden noensinne har sett, fordi noen skal selge litt mer reklame. Det er skadelig og unødvendig.
Oppmerksomhetsøkonomien bidrar til flere hatytringer
De skadelige konsekvensene av «oppmerksomhetsøkonomien» som den kommersielle overvåkningen har skapt blir også tydeligere og tydeligere. En ny rapport viser hvordan selv ekstreme ting som Breiviks manifest slipper gjennom kontroll-mekanismene hos plattformselskapene.

Les mer om rapporten hos Amnesty

Statsbudsjettet

Attac har deltatt på i alt tre høringer til statsbudsjettet
Statsbudsjetter legger rammene for politikk i året som kommer, og vi har derfor vært på høringer på Stortinget for å påvirke for en bedre digital politikk og en bedre handelspolitikk.

Til Næringskomiteen stilte vi spørsmålet: «Eksport eller grønn omstilling?» fordi eksportplanen ser helt bort fra behovet for grønn omstilling. Vi deltok både i Transport- og kommunikasjonskomiteen og i Kommunal- og forvaltningskomiteen for å snakke om digital politikk. Digital politikk griper inn på alle felt, og vi savner en helhetlig politikk som går lenger enn effektivisering i offentlig sektor og «økt verdiskapning».
«Tenk deg at Mattilsynet opererte som Datatilsynet i dag: Serveringssteder kunne servere mat i årevis uten noen gang å bli inspisert, og etter en klage fra en bekymret gjest som hadde funnet en kakerlakk på pizzaen sin, tok det måneder til år å fullføre saken.»

Hagen Echzell fra demokratisk digitaliseringsgruppa dro på Forbrukerkonferansen 2022 og lyttet til blant annet personvern-advokaten Max Schrems som har tatt teknologigigantene til retten.
 

15. november kl. 18:00
Vaterland Bar og Scene, Brugata 9, Oslo

Demokratisk digitalisering
– alternativer til teknologigiganter og overvåkning

Vil du lære mer om kampanjen mot teknologigigantene. Ta turen til Oslo neste uke for å høre Hege Skarrud, Hilde Nagell fra Tankesmien Agenda og Hagen Echzell i samtale om hva det hele handler om.
Følg Attac på Mastodon
Er du en av dem som nå rømmer fra Twitter etter at Elon Musk har tatt over?
Attac har allerede vært en stund på Mastodon, en desentralisert sosial plattform, som nå framstår som et alternativ til Twitter med en flom av nye brukere de siste ukene. Du kan følge oss på den norske serveren Snabelen.no. Du kan lage konto på hvilken server du vil og fortsatt følge oss, finn en som passer deg her.
Aksel Nærstad

Minneord Aksel Nærstad

Tidligere styremedlem Aksel Nærstad døde 22. oktober. Nærstad var blant initativtakerne til Attac i Norge, og har vært en nestor i de sosiale bevegelsene og handelsarbeidet. Les minneordet fra tidligere ledere i Attac på vår nettside.
Følg Attac Norge på Facebook
Følg Attac Norge på Twitter
Følg Attac Norge på Instagram
Gå til nettsiden vår
Vår adresse er:
Attac Norge
Kolstadgata 1
0652 Oslo, Norge 

Vil du endre hvordan du mottar dette nyhetsbrevet?
Du kan endre dine innstillinger eller melde deg av.